Tolerantní kuchařka Kristína Suchánková: Nejsem šéfkuchař, jsem obyčejná žena, která se přizpůsobila situaci v rodině

Mnoho žen začíná jako Kristína, ale pocit hrdosti se časem dostaví
Ptáte se, jak se z ženy, kterou vaření nikdy nezajímalo, najednou stala foodblogerka? Jednoduše … Mnoho žen začínalo jako Kristína Suchánková … Když jste sám a žijete v hlavní město, restaurace jsou vhodným místem, kde se přes den prestravujete, protože pro jednoho se přece vařit až tak nevyplatí. No pak se např. jako Kristína vydáte, přestěhujete na venkov, stanete matkou a vaření si k vám cestu musí zaručeně najít.

Jak by však Kristína zhodnotila své kuchařské prvotiny? „Poprvé, když jsem zkoušela upéct muffiny, jsem namísto dekagramů dala gramy a měla jsem tam všeho nějak málo. Také jsem si jako první dala vyhřát troubu, v níž byl odložen koláč babičky. Takže dobrý koláč jsem spálila a vyhodila do koše spolu s pokusem o těsto na muffiny. To bylo strašné, styděla jsem se sama před sebou, „vzpomíná dnes už s humorem. Postupem času se však i její v kuchyni začalo dařit a skutečně hrdá byla na pařené buchty, které byly jako ty, které si pamatuje od babičky.

Třeba se zaměřit na potraviny, které jsou přirozeně bez daného alergenu
Dnes je však z Kristýny nejenže skvělá kuchařka, ale i kuchařka, která vymýšlí recepty a vaří pro lidi s různými potravinové intolerance. Podle jejích slov, většina lidí má jen jednu konkrétní a navařit buď něco bez lepku, mléka nebo vajec až takový problém není: „Nejhorší je, když mají kombinaci. Stále častěji se setkávám s takovými, což jsou bezlepkové bezlaktózoví. Dostupnost se na Slovensku každým měsícem zlepšuje, protože i poptávka stoupá. Když jsem to řešila před třemi lety já, musela jsem chodit do speciálních obchodů, v restauracích na mě dívali divně. Nyní je tento sortiment již pomalu v každém obchodě a číšníci jsou zvyklí. Alespoň v Bratislavě. Pokud máte správný recept, tak časová náročnost je stejná jako při klasickém jídle. Cena alternativních potravin je vyšší, ale podle mě netřeba uměle vyhledávat drahé „bezlepkové sušenky, nebo“ veganské jogurty „, ale zaměřit se na potravinové druhy, který daný alergen přirozeně neobsahují,“ objasňuje Kristýna a dodává, že nejméně ráda peče bezlepkové koláče a proč ? „Protože bez lepku to prostě nelepí.“ Skutečně zabrat jí však dává také vymyslet menu na večer pro přátele, z nichž jedni jsou celiatici a druzí vegani.

Zatímco vymyslela bezlepkové palačinky, dělala jejich týden vkusu
Mezi intolerantních lidí patřil i její syn. Jelikož ho kojila skoro dva roky, musela být na „eliminační dietě“ spolu s ním, protože alergeny procházeli do mateřského mléka. V tomto období se musela vyhýbat zejména mléčným produktům a přestože dnes už jako rodina s nimi nemají problém, jak přiznává, téměř úplně si od nich odvykli: „I když už nyní mléko můžeme, tak ho používáme mnohem méně než dříve. Nějak jsem si zvykla vařit vše bez něj, i když například kvalitní jogurty, sýry a smetanu do kávy jsem začala opět kupovat a konzumovat. Také mám kvůli blogu doma mnoho druhů bezlepkových mouk, neboť je většinou třeba smíchat více druhů dohromady, aby recept fungoval. „Dnes nemá její syn naštěstí žádné stravovací problémy a Kristýna mu s radostí vyváří jeho oblíbená jídla jako palačinky, ale i klasické masíčko s rýží či různé druhy těstovin, na kterých si pochutnávají mnohé děti. No také její utkvěla v hlavě i tato vzpomínka: „Než jsem vymyslela bezlepkové palačinky bez mléka a vejce, dělala jsem je asi týden vkusu, dokud drželi pohromadě.“

Rajčatové placky byly hitem, vyzkoušejte její velikonočního beránka
Časem se tedy Kristína v kuchyni skutečně vycibrila a za své „nejslavnější“ jídlo, kterým jsou rajčatové placky, sklidila velkou chválu: „Je to recept, který jsem se naučila od místního šéfkuchaře na dovolené na Santorini a jedno léto na Instagram způsobil menší Viral. „Najdete ho na blogu https://thetolerantcook.com/. Velkou výzvou však pro ni byl velikonoční beránek bez vajec, lepku a laktózy. Toho dělala asi 6 krát, zatímco samotný recept publikovala.

Doporučené články autora

spot_img

Přečtěte si

Rezidence MiDO: Moderní bydlení v srdci Prahy 9

Hledáte klidné a moderní bydlení v Praze? Pak by pro vás mohla být ideální...

Představujeme kosmetické přístroje Geske: Inovace v péči o pleť...

V moderním světě krásy a péče o pleť přináší značka Geske na český trh...

Jarní dovolená u moře? Tři destinace, které rozhodně nezklamou!

Jarní prodloužené víkendy jsou ideální pro únik z pracovního prostředí a hektického každodenního života. Příjemné...

Etiketa na striptýzových vystoupeních: Co byste měli a neměli...

Návštěva dámského striptýzového vystoupení může být pro mnohé vzrušujícím zážitkem, který nabízí únik od...

Vánoční dekorace, které by v žádné domácnosti neměly chybět.

Nejznámějším symbolem Vánoc je vánoční stromeček a jedním z důležitých faktorů při jeho výběru...

Jak neonové nápisy mohou oživit svatební dekoraci

V dnešní době, kdy každý hledá způsob, jak udělat svůj svatební den nezapomenutelným, přicházejí...

Komentáře